Europasta SE

EUROPASTA SE, Boršov

 

Příběh Europasty začal v roce 2002, kdy byla založena firma dvou společníků ing. Miťky a ing. Hrdiny jako holdingová firma, která v roce 2003 postupně koupila společnost Bratři Zátkové, a.s a podíly ve firmě Adriana – výrobce těstovin, s.r.o. Od té doby se podařilo původní rozměr společnosti výrazně rozšířit, a to postupnými akvizicemi firem Spojené těstárny CZ a Spojené cestovinárně SK (dnes Ideál Slovakia, s.r.o.) v roce 2006 a společnosti Tero Rosice, s.r.o., která byla získána v roce 2008 výměnou za podíl na jihočeské pekárenské jedničce Pekast spol. s r.o.

 

Touto transakcí bylo završeno budování české jedničky na trhu těstovin - výrobce, který disponuje všemi významnými výrobními závody na území ČR. Z dnešního vývoje je zřejmé, že bez toho, aby se všechny zúčastněné firmy spojily do jednoho silného celku, by bylo velmi obtížné na trhu uspět.


Dokončením změn v celkové struktuře společnosti byla v roce 2010 fúze všech společností skupiny do jedné firmy – současné společnosti Europasta SE, která má již pouze jedinou dceřinou společnost Ideál Slovakia, s.r.o. na Slovensku. Bezprostředně po fúzi firem bylo docíleno ještě jednoho významného úspěchu – společníky Europasty SE se staly dvě významné evropské těstárenské společnosti Cerealis – Produtos Alimentares (Portugalsko) a Gallo – Productos Alimenticios (Španělsko). Firma Europasta SE tak patří mezi nejvýznamnější výrobce těstovin v regionu CEE.

 

Foto

 


S poměrně složitým, zajímavým a z hlediska potřeb centralizace a úspěchu na trhu nutným vývojem firmy nás seznámil obchodní manažer její významné divize Bratří Zátkové, pan ing. Jan Frantík. V této firmě pracuje již od roku 2001, takže zde prožil období jejího růstu i konsolidace. V této souvislosti zdůrazňuje, že firma za svůj úspěch vděčí mimo jiné i jedné ze svých tradičních značek - Zátkovým vaječným těstovinám, dříve společnost Bratři Zátkové v Boršově nad Vltavou. V době vzniku společnosti Bratří Zátků v roce 1884 byla první středoevropskou těstárnou a do vzniku České republiky největší těstárnou svého druhu v Rakousku–Uhersku.

 

Ing. Jan Frantík

 

 

Po celou dobu existence firmy je zde kladen důraz na špičkovou kvalitu výrobků. Nejlepším důkazem toho je, že po téměř 130 letech výroby jsou Zátkovy těstoviny i Zátkova mouka stále pojmem nejen v tuzemsku. Sortiment Zátkových těstovin je tvořen širokou paletou tvarů těstovin “dlouhých”, přílohových, zavářkových do polévek a válcovaných nudlí. Vaječné těstoviny Bratří Zátkové jsou vyráběny podle tradičních receptur již přibližně 140 let. I když v průběhu let prošly některými tvarovými či technologickými změnami, jejich chuť a kvalita je stále ve stylu starých dobrých časů. To potvrzuje i známý šéfkuchař pan Stupka, který s firmou spolupracuje a pro kterého je popularizace dobrých českých těstovin věcí cti.

 

Foto
 Foto



Dalším sortimentem výroby jsou vlastní značky Adriana, Rosické těstoviny a těstoviny Ideál, které nabízejí širokou škálu velikostí a tvarů a pokrývají svými produkty všechny klíčové segmenty jako jsou vaječné, bezvaječné a semolinové těstoviny . Mimo své značky vyrábí Europasta SE také privátní značky pro obchodní řetězce v České republice i zahraničí. Ke klíčovým teritoriím patří hlavně Polsko, Maďarsko, Pobaltí a další státy střední a východní Evropy.

 

Foto
 Foto



I když vedení celého holdingu věnuje pozornost zkvalitňování strojového parku a tím racionalizaci práce, problémy trhu jsou cítit i zde. V roce 2010 byla uvedena do provozu nová výrobní linka, v roce 2006 byl zrekonstruován mlýn za použití zařízení špičkové značky Bühler a byly provedeny další investice, problémy se stále vyššími náklady vstupních surovin a tlak na snižování konečné ceny výrobků se, zdá se, stupňují.Podle názoru i dalších firem v této oblasti je situace taková, že právě ony jsou tím zrnem mezi mlýnskými kameny, abychom použili příměru, patřičného k této profesi. Na jedné straně jsou zemědělci, žádající i přes jisté dotace od státu vyšší výkupní ceny, na straně druhé prodejci, zejména super-, hyper a další řetězce, tlačící ceny dolů. Zde asi, jak míní pan ing. Frantík, potravinářský klastr, jehož jsou členy od založení, příliš nepomůže. Může však být užitečný právě při sondáži trhu, při větší spolupráci a společných velkoodběrech, společném vstupování do obchodních aktivit.

 

Web



Snahou společnosti Europasta SE je prostřednictvím systematických inovací a neustálým zlepšování všech klíčových procesů upevňovat svoji pozici jako klíčového dodavatele kvalitních těstovin v rámci regionu CEE.