Pekařství Nodes spol. s r.o.

NODES – PEKÁRNA, Český Krumlov

Jedna moudrost našich předků říká, že to nejkrásnější na životě je, že dopředu nevíte, co vám připraví. Tak přesně tohle sedí na pana ing. Radka Nodese, majitele pekárny Nodes, s.r.o. v Českém Krumlově. Kdyby šel život bez oněch překvapení, pan Nodes by po dostudování inženýrství energetiky asi pracoval na atomce v Temelíně. Jenže překvapení nastalo v podobě sametové revoluce. Páně Nodesův tatínek byl pekař, takže logické bylo využít společenských změn a možností a založit si pekárnu, což se v roce 1991 stalo. Zde mladý pán ještě jako student tatínkovi samozřejmě pomáhal, protože začátky nebyly lehké. Vše museli zvládnout ve třech lidech.

 

Foto
 Foto



Hned od začátku ovšem bylo nutno přemýšlet, na co se v pekařině zaměřit. V devadesátých létech se přihnala móda francouzského a jiného evropského pečiva, baget, velkoobchody jimi zaplavovaly trh. Tudy ovšem pro rodinnou pekárnu cesta nemohla vést. Došlo tedy na další logický krok, kterým bylo zaměření na české výrobky, na mnohdy zapomenuté české technologie, především na kvalitní český chléb. Vůbec logika a promyšlenost se táhne jako červená nit vývojem a prací této pekárny. Je to asi odraz exaktního myšlení pana Radka Nodese, který se po čase stal jejím jediným majitelem a již dvacet let do ní vkládá své vize o kvalitě, zdravé výživě, ale i o kráse pekařiny. Ano, o kráse, je totiž krásné poslouchat jeho poutavé vyprávění o procesu třístupňového kvašení chlebového těsta pomocí pravého chlebového kvásku, které zajistí, že chléb je lépe stravitelný a je prost všech škodlivých látek, vydrží týden i více poživatelný a dokonce stále velmi chutný. To potvrdili třeba i vojáci v misi KFOR, kteří si zdejší chléb vezli sebou a když ho zabalili do povoskovaného papíru, byl jedlý a chutný ještě po dvou měsících! Nechceme vážené čtenáře zatěžovat technickými podrobnostmi, které má pan Radek Nodes v malíčku, ale je nutno zdůraznit, že běžný chléb z kvasnic není schopen odbourat např. kyselinu fitinovou a některé další minerály, přítomné v mouce a činící těsto a výrobky z něho těžce stravitelné. To je schopno učinit právě jen poctivé třístupňové kvašení těsta pomocí chlebového kvásku.Toto a další technické podrobnosti tak, aby veškeré pečivo bylo nejen chutné, ale, považte, i zdravé, dodržuje pekárna Nodes opravdu do posledního důsledku. Dalším dobrým příkladem je třeba rohlík s hezkým názvem Ječmínek, který svým obsahem rozpustné vlákniny pozitivně ovlivňuje hladinu cholesterolu a tím je tedy nejen velmi chutný, ale i zdravý. Právě za kvalitní technické postupy získala řadu ocenění ve svém oboru. Ovšem nejen chlebem živ je člověk, i koláčky jsou k životu milé. Zde využili pracovníci této pekárny zkušeností pošumavského lidu a svých předků a přinesli na pulty opravdu velké zajímavosti. Mezi ně jistě patří krumlovský koláč, nesmírná dobrota s tvarohem a povidly, který je zaslouženě vítězem v soutěži Regionální potravina. Pracovníci pekárny Nodes, kterých je nyní šestnáct, přinášejí i recepty od svých babiček, například štrůdl s tvarohem a jablky, koláčky s tvarohovou a rybízovou náplní a další. Zase jsme tedy u onoho technicky logického myšlení pana inženýra Nodese, spojeného ovšem s láskou k řemeslu a poctivostí do velmi příjemné substance. Prostě stále přemýšlet, co by zaujalo, co využít ze starších zkušeností, zkalkulovat a potom poctivě vyrobit.

 

Foto
 Foto



Ale ono to není tak jednoduché, jak by se na papíře zdálo. Největší problém zažíval pan inženýr a celá pekárna Nodes s konstituováním dobrého týmu spolupracovníků. Ono trvá dobu, než se lidé zapracují, ještě déle, než si vybudují vztah k firmě. To už tvrdil pan Baťa a ono to platí možná stále víc. Naštěstí i tento problém se daří pekárně Nodes řešit, současná parta lidí vypadá, že je pevná a drží pohromadě. Svědčí o tom i ochota držet non-stop provoz ve firemní prodejně. Ten sice vznikl tak trochu jako únik z nouze a k udržení zaměstnanosti po povodních, které zlikvidovaly provozovnu firmy dole ve městě, ale stal se oblíbeným a dokonce dostal cenu města. Problémy jsou ovšem i s lidmi na druhé straně pultu, se zákazníky. Někdy je složité je zvykat na nové výrobky, ještě složitější je přimět nakoupit výrobek sice kvalitnější, zdravější, ale o něco dražší. Právě v krumlovském regionu se ekonomické problémy lidí odrážejí velmi silně.

 

Foto
 Foto



Možná, že třetím problémem pana inženýra Radka Nodese bude firemní nástupnictví. Má dvě dcery, nyní gymnazistky, a jen Bůh a svatý Václav vědí, kam se v životě vrtnou. To ovšem zatím pana inženýra tolik netrápí, je relativně mladý a léta práce má před sebou. Přejeme jemu i pekárně Nodes, ať jsou ta léta tak zajímavá, skvělá a tvůrčí, jako byla ta předchozí.