Peta Bohemia spol. s r.o.

PETA BOHEMIA – PEKÁRNA SOBĚSLAV

Chleba je boží dar, říkávala babička ve známém románu Boženy Němcové. „Když moje babička pekla v peci chléb, vyrobila navíc malý bochánek pro mne, udělala na něm křížek a já si chuť tohoto chleba pamatuji dodnes“, říká ing. Josef Kouba, šéf a majitel pekárny Peta Bohemia v Soběslavi. Možná právě tato vzpomínka ho přivedla k myšlence obnovit dobré pekařské tradice a dělat chleba, který vydrží týden čerstvý, chutná opravdu jako chléb a má tu nádhernou chřupavou kůrku.

 

Foto

 


Jako mnoho těch, kteří chtějí jít tak trochu proti módnímu proudu to ovšem ing. Kouba neměl lehké. Ono totiž supermarketové pečivo je vždy levnější, invaze všelijakých semínkových druhů pečiva lidi lákala svou neobvyklostí. Jenže pan Kouba je chlap, který se nevzdává, to už z jeho pevného stisku ruky poznáte. Měl navíc výhodu, že svou ideu kvalitního českého pečiva, vycházejícího z tradičních receptur, začal uskutečňovat brzy. Již v roce 1992 se rozjela jeho pekárna, zaměřená především právě na pečení chleba. Pan Kouba i jeho spolupracovníci také dobře usoudili, že není třeba pracně vymýšlet, co již jiní umějí, a rozjeli se do světa, zejména do Německa a Rakouska. Ano, plno zkušeností si přivezli, a ty podpořily jejich názor, že jdou správnou cestou. Prostě musí nastat doba, kdy si lidé začnou vážit kvality, tradice a poctivosti, říkali si. Já vím, máte pocit, že taková doba dodnes nenastala, ale možná se trochu mýlíte. Po létech práce mají v této soběslavské pekárně zkušenost, že plno lidí, spotřebitelů, tento názor přijímá. Samozřejmě je nutno pro kvalitu mnoho udělat. Také proto neváhali koupit ve Španělsku jednu z nejkvalitnějších pecí na sálavé teplo, nutnou právě k pečení chleba podle klasických technologií. Vedle dalších moderních zařízení si pořídili i mobilní pekárnu, se kterou objíždějí různé akce a na místě předvádějí, co je to pravé české pečivo. Plno lidí před pekárnou na těchto akcích, ale i ve všech třech prodejnách firmy dokazují výše napsané, totiž že lidé jsou ochotni i trochu připlatit za opravdovou kvalitu.

 

Foto
 Foto



A co že to vlastně všechno pan Kouba a jeho pekárna vyrábí? Tak především je to zmiňovaný chléb. Není opravdu ledajaký. Je připraven ze žitného kvasu, tedy nikoliv z kvasnic, a z převážně žitné mouky. Je trochu tmavší, má kůrku opravdu chřupavou a skutečně vydrží čerstvý celý týden. A hlavně, má nádhernou chlebovou chuť. Někomu se může zdát jemňounce nakyslá, ale to je jen nezvyk, zaviněný konzumací bezchuťových chlebů běžné produkce. Chléb je základ, ale tato pekárna má sortiment daleko širší. Vyrábí také bílé pečivo, koláče, koblihy, vánočky, vlastně celý pekařský sortiment. Takovými mistrovskými kousky jsou koláčky s náplní z černého jeřábu či bezinek, a pak hlavně úžasná babiččina bábovka s ořechy. Zapomenout nesmíme ovšem ani na vynikající máslové pečivo a na tažený štrůdl, připravený samozřejmě podle klasických receptur. A tak se opět celým sortimentem táhne nit tradičních receptů českých babiček, provedených ovšem v té nejmodernější podobě.

 

Foto
 Foto

 

 

Jistě, není samá legrace v oboru pekařském a složitosti se nevyhýbají ani pekárně Peta. Musí bojovat s konkurencí velkovýrobců pečiva, jehož poživatelnost je pár hodin, s módními trendy přibarvovaných těst a semínek nejasného původu, s módou bio. K tomu poslednímu pan inženýr Kouba se šibalským úsměvem dodává, že biovýrobce je ten, který svá pole postřikuje v noci, zatímco běžný pěstitel aplikuje postřiky za bílého dne. Těch složitostí je celá řada, ale pozitivní je, že si lidé začínají i přes krizové období kvality vážit, uvědomovat si ji a užívat jejích předností. Jen na okraj pan inženýr zmiňuje, že právě na pekařinu se dělá marketing hůře než na víno nebo sýry, on ten chleba je totiž proti vínu či sýru takový obyčejný.

 

Foto



Jenže proč ta skromnost.Jestliže je víno zhmotněním slunečního svitu, sýr zázrakem životního kvasu, je chléb tím vším také, a navíc právě oním božím darem. Chléb se totiž nepřejí, je potřeba každý den a jeho význam poznáme hlavně při jeho nedostatku. A je v něm spousta krásné práce, zdůrazňuje inženýr Kouba s odkazem na své spolupracovníky, jejichž práce si nesmírně váží. Tvrdí totiž, že kvalita pečiva je věcí tuku, náplně, prostě surovin, ale hlavní ingrediencí je poctivost a dobrá práce všech kolem.

 

Foto

 


Takže na závěr se mi chce spolu s Janem Werichem ze známého filmu zvolat: „Tak sázejte, ať mají lidi dost chleba.“ Jen tehdy budou mít lidi práci, a třeba po práci legraci. To vše vám přejeme, pekárno Peta Bohemia v Soběslavi.